Tišina ne prestaje
Pridolci kod Busovače, FOTO: Bosnopis

Tišina ne prestaje

Na turističkim mapama Bosne i Hercegovine rijetko ćete pronaći Busovaču. Donedavno su je zaobilazili svi rukopisi o ljepotama naše zemlje, njenim kulturno i historijski značajnim predjelima. A danas Busovljaci polako mijenjaju poglede i navike onih koji kroz ovo maleno srednjobosansko mjesto prolaze ili se iz nekog razloga u njemu odluče zadržati.

Ako vam se čini da se obišli sve lijepo što se u ovoj zemlji može vidjeti, možda bi za egzekuciju jednog popodneva za promjenu ‘’mogao poslužiti’’ nepoznat i zabačen ćošak na desetak ili koji kilometar više, udaljen od grada.

Pridolci – vikend naselje i raj za ljubitelje skijanja. Lijepi ljeti, ljepši zimi. Relativno nepoznati, još uvijek skijaški centar uže regije Busovače i okolnih gradića. Iznimno lijep prirodni ambijent, druželjubiva Vranica i padine namještene za umjereno strm spust. Funkcionalni liftovi i uređene staze.

Ovom kraju, vozilom je moguće pristupiti s nekoliko strana. Prva opcija je makadamski put od središta gradića, a druga, za ljubitelje šetnje seže od rubnih dijelova susjedne, fojničke općine. Od sela Živčići do Pridolaca vodi loš, traktorski put. Ako se odlučite za pješačenje, blizu je znamenita tekija u Vukeljićima, a blizu su i slapovi riječice Kozice.

Polazne staze na skijalištu okružene su desecima lijepih vikend kućica. Jedne su na prodaju, druge možete iznajmiti. Neprediva planinska klima ovdje je uvijek spremna da vas iznenadi. Smjenjuju se kišni sa sunčanim periodima, grle se istok i zapad – dugama u živopisnim dezenima bosanskih planina.

Tamo gdje završava pomisao na brzinu, gužvu, stres i umor. Gdje duboke šume zovu pitomom tišinom koja nikad ne prestaje.

Komentariši

Close Menu
Close Panel