Tajna tajanstvenog Tajana
Jezero Mašica, FOTO: Bosnopis

Tajna tajanstvenog Tajana

Tajanu se stiže kanjonom Gostovića. Prvi put, put je dug. Dopre do uha muzika slapova ove bajkovite riječice pa je teško voziti se bez čestih pauza. Uživanje u svakom metru puta, ulazak u Park prirode i vožnja dalje do jezera Mašica.

Sve u prekrasnom ambijentu netaknute prirode. Puteve prate bistri planinski potoci, a stoljetna stabla okružuju utabane pješačke staze. Oduvijek je u ovom kraju bilo života. I u ovo vrijeme, ovdje se smjenjuju generacije ljubitelja proljetnog zelenila.

A šta je Tajan bez Mašice? Maleno jezero nastalo je u velikom klizištu prije koju deceniju. Nekoliko drvenih platformi koje ga sijeku na jednake dijelove u savršenoj su kombinaciji s krošnjama okolnog drveća.

Sara - Rođena u prirodi

Par prirode Tajan od Zavidovića je udaljen desetak kilometara. Put je asfaltni, sve do info pulta, a potom se do jezera vozite još desetak kilometara dobrim makadamskim putem. Osim jezera, u parku ćete uživati u brojnim slapovima i brzacima rijeka kojima ovdje kao da nema broja.

Nepregledni šumski predjeli i iznenađujuće šuplja utroba zemlje. Ni najbolji poznavatelji speleologije ovih krajeva nisu sigurni koliko pećina Tajan krije.

Mi smo ga posjetili u proljeće. Pitamo se kako je tek lijep kad zablista listopad i kad se bosanske planine obuku u jesen.

Sara - Rođena u prirodi

Komentariši