Skriveni dio bosanske historije
Bobovac, FOTO: Bosnopis

Skriveni dio bosanske historije

Malo se zna i malo se priča o bogatoj bosanskoj historiji. Djecu u školama iz nekog nejasnog razloga više uče o Magelanovim plovidbama, indijskom biberu i Kineskom zidu nego o mauzelojeu na Bobovcu ili ostacima kozovgradske tvrđave. Uče maleni Bosanci i Hercegovci tako i o štamparskoj presi, neolitskim nalazištima u Dalmaciji, Ilirima. O Drugom svjetskom i inim ratovima nadugo i naširoko, o dolasku Turaka ili Austrije također, o ekskurzijama na plavim morima čuvenih Tučepa i još čuvenijeg Zaostroga. Sve smo to prošli i sve to znamo. Usta puna patriotizma i muke pri traženju Kraljeve Sutjeske na mapama.

A lijepe su i brojne priče o srednjovjekovnim bosanskim utvrdama, o identitetu i snazi države tog vremena, o njenim banovima i kraljevima, o kraljicama, princezama, kulama i gradovima. Neke je u međuvremenu progutalo vrijeme, a neki su isprkosili đuladima kafanskih tuča koje nam svakih pedesetak godina, razbiju poneku bocu o glavu. Najznačajnija među njima više ne liči na sebe. Udesiše je Turci kad smaknuše posljednjeg bosanskog kralja i zauvijek ostaše naši najveći prijatelji. Udesiše je potom druge bitke i ratovi. Udesiše je i seljani – poneki kamen završi u coklama kuća, a najviše je udesiše vjetrovi vremena. Vjekovi su prošli od posljednjeg plesa kraljice Katarine na bobovačkom dvoru.

Najljepši put do Bobovca vodi preko brda – od Kraljeve Sutjeske. Kraljevska staza duga desetak kilometara, bez asfalta i šlaufa za benzin. Poneka svježe porušena kuća, da se zna gdje smo. Svježe je ovdje sve mlađe od petsto godina. Kroz skromni prolaz dolazimo do nekakve kraljevske kaldrme. Ne znamo koliko su stare ove ploče, ali da bi priča bila efektnija, i njih ćemo nazvati kraljevskim. Kozjom stazicom stižemo do prve građevine. Ne znam šta su ovdje izvodili vladari bosanski i njihov narod, ali danas ova kuća služi za bijeg od kiše u nepredvidim srednjobosanskim vrletima. Nigdje nije tako surova borba guste magle i sunčevih zraka. Dešava se, lijepo je.

Sara - Rođena u prirodi

Na prvom bobovačkom proplanku nalazi se mauzeloj. Tu su, prema predanju, kosti četiri bosanska kralja. Pod ključem je. Neko je ispred posadio jarbol, viori se zastava s ljiljanima. Sljedeći put možda će se na ovom mjestu vioriti neka druga zastava. A možda jabola neće ni biti. Povijest se ovdje mijenja od jedne godišnjice do druge. Podvala je da historiju pišu pobjednici. U našim ratovima uvijek su svi gubili.

Uskom stazicom stižemo do druge građevine. Zarasla je kao i staza iz one pjesme. U toj rupi nekad je bila manja odaja, a s prozora puca veličanstven pogled na dolinu rječice koja grli Bobovac cijelom dužinom. Nije pametno verati se po ovim zidinama bez opreme. Ali ako neko zna recept za odolijevanje, neka javi. Bio bih zahvalan.

Idem dalje, spuštam se stepenicama i vidim bunar pun vode. Dolazim, voda je prljava i duboka. Internet historičari tvrde da se ovdje krije dio Katarininog blaga. Nije, kao, mogla sve natovariti na leđa kraljevskih konja pa je bacila u ovu rupu vjerujući da će se nekad vratiti. Nije se vratila. Djecu joj odvedoše, a ona umrije u tuđini Vječnog grada. Priča se da voda iz bunara nikad nije bila za piće – kraljica je u ovoj vodi kiselila noge nakon duhih pješačenja iz Kraljeve Sutjeske. Da živimo u Švedskoj, ova voda bi liječila psorijazu. Možda je i naši prloglase ljekovitom jednog dana kad izvade smeće.

Od bunarskog platoa, proteže se još jedna poljanica. Ne znam šta se ovdje nekad nalazilo, a danas nema ništa. Ravno je, bilo je nešto. Ima, doduše, i danas lijep pogled. Nije s ove strane starom Bobovcu niko mogao prići. Ako bi neko pokušao da se popne, grad su oružari mogli odbraniti kamenicama. A oružje se čuvalo za ‘’ne daj Bože’’. To ne daj Bože došlo je ljeta gospodnjeg 1463. godine.

Najavljeni neprijatelj ušetao se u prijestolnicu. Izdajicu su pogubili. Potom su grad sravnili sa zemljom. Tako je nestao simbol državnosti per exelance. Potom se okupator proglasio osvajačem. A onda i prijateljem. Danas ovdje nema ništa osim zidina i legendi.

Sara - Rođena u prirodi

Komentariši