Četiri hercegovačka bisera u jednom danu
Vrelo Bune kod Blagaja, FOTO: Bosnopis

Četiri hercegovačka bisera u jednom danu

Krenuli smo od krajnjeg juga, od najljepšeg slapa – rodnog lista prekrasnog Trebižata. Vodopad Kravice više nije nikakva faza na turističkog mapi Bosne i Hercegovine. Svako malo završi na vrhu neke liste svjetski priznatih destinacija, a blizina Međugorja kao najpoznatijeg katoličkog svetišta ovog kraja, donijela mu je iznenadan publicitet u kojem decenijama uživa.

Pogledajte fotopriču

Stižemo mu iz pravca Ljubuškog. Jedno kretanje desno na putu ka Čapljini i na prostranom smo plato s kojeg se stepenicama spuštamo prema jednom od najljepših vodopada na planeti. Zelena voda, čista kao duša, spušta se u magičnom prizoru okomito prema hercegovačkoj zemljici.

Prelazimo na onu stranu Trebižata. Krupne kapljice padaju nam na lice i već nam ponestaje sposobnosti za bilo kakav oprez. Gazimo je, hladna je i godi. Ljeto je u Hercegovini oduvijek bilo lako savladati kupajući tijelo u nekoj od njenih prekrasnih voda. Sve što su nam govorili bilo tačno, ali da ponešto ipak nisu uspjeli kazati. Ne umijemo ni mi, vodopad Kravice treba osjetiti, doživjeti i zauvijek zavoljeti.

Sara - Rođena u prirodi

Hercegovački put vodi nas dalje do Počitelja. Dvadesetak minuta, možda ni toliko, u kamenu i stijeni brda s kojeg pogled puca na zelenu zmijoliku Neretvu, kao u prošlosti zaglavlje – podignuta čela stoji grad.

Ko zna otkad ovaj krš krasi savršena kombinacija umijeća graditeljstva i tvrdoće hercegovačog kamena koji, evo ovakav, obrađen stoji vijekovima. Ništa mu ne mogu ni vrijeme ni ljudi. Ni godine, ni ratovi. Ništa. Samo kaldrma u strmim sokacima što od velike kule kroz cvijetne bašće vode na sve strane. Da je malo veći, začas bih se izgubio.

I onda, vrelo Bune. Još pola sata vožnje do tog čuda što neočekivano iz stijena izvire. A pored samog izvora, kućice poredane. Jedna je tekija, tu se s proljeća okupljaju vjernici muslimani i uče mevlud.

S obje strane mlade rijeke nikli lijepi restorani pa se čovjek u ovoj kombinaciji svježine vrela i teškog hercegovačkog zraka, može kvalitetno okrijepiti i nastaviti put. Blizu je još jedan dragulj. U Mostaru ćemo provesti noć.

Sara - Rođena u prirodi

Komentariši