Razglednica iz Travnika
Travničke ulice, FOTO: Bosnopis

Razglednica iz Travnika

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

U Travnik se uvijek dolazilo. Dolinom Lašve, s Vlašića ili kanjonom Vrbasa iz Krajine. Po vezirski muhur nije smjelo biti daleko. Dolaze i danas mada rjeđe i ne baš sa svih strana. Podijeljene povezuju putevi. I dalje prolaze kroz ovaj grad.

Pogledajte fotopriču iz Travnika

Panoramom dominiraju džamije nepoznatih imena. Sve liče jedna na drugu. Vidi se i golema, kamena sahat kula koja ne pokazuje tačno vrijeme. Koga je briga za vrijeme u ovoj ljepoti? Čuvaju Travničani svoju kulu i grad.

Srdačni ljudi navikli na strance. Ovdje ih je uvijek bilo. Nekoć kraj turskih karavana, danas stanica Arapima koji se zapute ka Evropi i ostanu ovdje. Travnik umije pokvariti planove.

Sara - Rođena u prirodi

U Andrićevoj rodnoj kući još uvijek u uglu leži malena, drvena kolijevka. Iz ove kolijevke, nobelovac se vinuo u svijet i postao najveći. Danas se ova kuća koristi kao muzejski prostor s predmetima što čuvaju sjećaju na pisca. Knjige, rodni list, nekakve gaće ili pantalone onog vremena i stara, bosanska hodalica.

Koju ulicu dalje, znamenita Šarena džamija. Prekrasna je sa svojim oslikanim zidovima koji s unutašnje i vanjske strane čine ovaj objekat jedinstvenim. Od svih džamija travničkog kraja, ova je najpoznatija. Gorjela je i zidovi su joj se urušavali, skrivana je okolnim zgradama, ali i danas stoji prava s munarom koja i ovdje, kao da će svakog trenutka probiti samo nebo.

Kako do Travnika? (klik za punu rezoluciju)

Korak dalje u pravcu tvrđave, smjestila se prekrasna sahat kula. Dok ju je onomad neki čuveni sultanov arhitekta crtao, ovaj dio grada bio je mahom pust, a danas su joj temelji okruženi avlijama kuća. Pitam se, da li su današnjim inžinjerima znane tajne negdašnjeg graditeljstva? Sumnjam da bi kule današnjih bosanskih neimara izdržale ono što izdržaše ova i ovakve. Kuli se prilazi sa svih strana, a krovovi je sve više skrivaju. Uostalom, da bude lijepa, to joj danas i jeste jedina uloga. Svi su već odavno nataknuli časovnike na ruke.

Travnička sahat kula u Gornjoj čaršiji, nalazi se pored Hadži Ali-begove džamije., FOTO: Bosnopis
Travnička sahat kula u Gornjoj čaršiji, nalazi se pored Hadži Ali-begove džamije., FOTO: Bosnopis

Nije ovo jedina sahat kula u vezirskom gradu. Koju stotinu metara dalje, Lašvom uzvodno ili kako to Travničani običavaju kazati – u Gornjoj čaršiji, nalazi se još jedna. Malo manja i malo deblja od one na ulazu u grad iz pravca Zenice, stoljećima krasi ulaz u Ali-begovu džamiju. Zajedno sa sestrom iz Donje čaršije, Travnik čini jedinim bh. gradom sa dvije sahat kule. Tvrde to internet historičari i nema razloga da im ne vjerujemo. Jedan od vanjskih zidova ove lijepe džamije krasi i sunčani sat – jedini preostali u Bosni i Hercegovini.

Nemamo sreće, pop u šetnji

U turističkoj šetnji gradom nemoguće je zaobići crkvu Svetog Ivana Krstitelja. Ne znam pouzdano po čemu je čuvena i poznata, ali svjedočim da je lijepa u svojim nježnim bojama i smislenim oblicima koji je čine. Glavno je okupljalište katolika ovog kraja i uvijek je lijepo vidjeti kolone vjernika kako, osobito nedjeljom, hrle bogomolji tražeći duhovnu satisfakciju.

Dalje, putem prema Donjem Vakufu, na samom izlazu iz grada, nalazi se još jedna lijepa katolička crkva, a u gradu, s one strane rijeke, i velelepni Katolički školski centar s časovnikom nasred kupole. Ogroman kompleks na nekoliko stotina metara od pravoslavne Crkve Uspenja Presvete Bogorodice. Danas nismo imali sreće, pop je u šetnji i ljepoti smo se mogli iza zaključane kapije. Unutrašnjost je ikonama oslikao sam Roman Petrović, a ukoliko u posjetu ovom jedinstvenom objektu budete išli, ne ponovite našu grešku i obavezno se najavite. Ima se šta vidjeti.

Stari grad u Travniku, FOTO: Bosnopis
Stari grad u Travniku, FOTO: Bosnopis

Nikakva najava neće vam biti potrebna ukoliko se odlučite popeti na Vlašić. Dočekat će vas širokih ruku i ponude sireva, vunenih čarapa i svakojakih rukotvorina iz sela razasutih po prostranom planinskom platou. Lijep je zimi, još je ljepši leti kad poljima zamirišu kaćuni, čubra i kamilica. Pola sata vožnje od grada i obavezna crtica u planu za posjetu Travniku.

I na kraju, kao i na početku – plava voda na ulazu u ovaj prekrasni grad. Najkraća rijeka u BiH, bogata bistrom vodom i čarobnog šuma. Savršena kombinacija – uz miris Lutvine kahve. Jedan od naljepših razloga da vikend provedete u ovom magičnom gradu prirodnih ljepota, historijskih fragmenata i nasmijanih ljudi.

Travnik kroz brojeve

Bosna i Hercegovina, Federacija
Udaljenost od većih gradova: Sarajevo (96 km, Zenica 39 km, Banjaluka 138 km)
Površina općine: 529 km2
Stanovništvo: (2013): 57.543 (općina), 16.534 (grad)
Rijeke: Lašva, Bila
Planine: Vlašić, Vilenica

Savjeti

Travnik je važan regionalni centar. Vrlo dobro je saobraćajno povezan sa svim većim gradovima u Bosni i Hercegovini. Posebno atraktivan je za posjetu zimi kada se na obližnjem Vlašiću odvija sezona sankanja i skijanja. Ljeti ćete vrijeme provoditi uz plavu vodu. Travnik je posljednjih godina poznat i po iznimnoj gastronomskoj ponudi, posebno mesnih proizvoda.

Sara - Rođena u prirodi

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Komentariši