Prača: Pričali su, sada vjerujemo
 • 801
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  801
  Shares

Praču smo poneki put primijetili kada kroz ove krajeve putujemo prema Goraždu i ostatku istočne Bosne. Ali nikada se ovdje nismo zaustavili i malo bolje upoznali dolinu rijeke po kojoj mjesto nosi ime. U novije vrijeme, uz Hrenovicu i ostala sela načičkana po okolnim brdima, kraj je promovisan u opštinu. Pa se tako na malenom prostoru gradića u nastanku danas mogu vidjeti zgrada administracije, doma zdravlja, pošte i policije. Posjetili smo ga, u njegovoj okolini proveli nekoliko lijepih sati uvjerivši se da sve što su nam pričali – nije bilo dovoljno. U ovu ljepotu morali smo se uvjeriti sami.

Pogledajte fotopriču iz Prače

Do Prače smo iz Sarajeva stigli preko Pala za manje od sat vožnje. Cesta se probija kroz guste bosanske šume i rijetka naselja. Ulaz u Praču ima dva jednaka natpisa. Valjda da nam se dobro naglasi da smo stigli. : )

Sredinom malenog mjesta protiče rijeka imenjakinja. Na lijevoj obali je pravoslavna crkva, na desnoj džamija. Dva mosta savladala su rijeku – prelazimo je u laganoj šetnji prema hramu Sv. Apostola Petra i Pavla sagrađenom 1908. godine. Objekat je srednje veličine, a u uređenom dvorištu primjećujemo nekoliko nadgrobnih spomenika. Do kraja dana u različitim dijelovima Prače srest ćemo nekoliko većih pravoslavnih grobalja.

Sara - Rođena u prirodi

S druge strane rijeke nalazi se jedini spomenik s liste bosanskohercegovačkih nacionalnih spomenika u našem gradiću domaćinu. To je stara Semiz-ali pašina džamija s turbetom. Izgrađena je sredinom 16. stoljeća, a bolji poznavatelji sakralne arhitekture smatraju je jednom od najstarijih džamija u zemlji.

Džamija s turbetom u Prači, FOTO: Bosnopis
Džamija s turbetom u Prači, FOTO: Bosnopis

Rušena je i paljena, pa se ponovo dizala da bi i danas krasila put koji istočnu Bosnu sa svijetom povezuje vijekovima. Uz nju se smjestilo maleno turbe. U njemu je pokopan utemeljitelj džamije s porodicom.

Brdarići, Turska ravan, Ruda glava, Hududovi

Nizvodno se nalazi naselje Hrenovica s još jednom lijepom džamijom, a na putu ka ovom mjestu, smjestio se stari grad Pavlovac, značajna srednjovjekovna utvrda znamenite porodice po kojoj nosi ime. Od grada nije ostalo mnogo tragova. Poneki zid svjedoči – ovdje je nekad bilo nešto veliko. Na putu ka Pavlovcu s obje strane pute poredani su stećci. Sličan grad na sličnom terenu vidjeli smo dalje dolinom rijeke – Borač. I tu su stećci obložili put koji vodi na vrh tvrđave. S ovog mjesta pruža se prekrasan pogled na kanjon Prače, ali i na impresivna brda kojima je dolina rijeke okružena. Kanjonom je nekad prolazila pruga. Povratak cesti, a potom uspon do sela Datelji.

Kraj je rijetko naseljen, ali života ima. Nižu se zanimljivi toponimi: Brdarići, Turska ravan, Ruda glava, Hududovi. Sve do lovačke kuće duboko u šumi. Potom lagani povratak nazad i uživanje u beskrajima zelenih pejzaža. Okolina Prače markirana je seoskim domaćinstvima – u ambijentu savršenom za vikend odmor.

Panorama Prače, FOTO: Bosnopis
Panorama Prače, FOTO: Bosnopis

Naš današnji domaćin Muamer Drugovac i Udruženje Avantur koje vodi, prije koju godinu su u okviru ambicioznog projekta Visit Prača, detaljno predstavili turistički potencijal i ponudu cijelog kraja.

Ideja je, pojašnjava nam Drugovac, da se turistički iskoristi potencijal Prače i okoline s obzirom na, kako naglašava, bogatstva kojim ovi krajevi obiluju.

Dok šetamo Dateljima i s našim dobrim domaćinom dogovaramo planinarske ture, pogled nam se gubi uz vijugavu Praču koja tokom cijelog svog toka, na nekoliko mjesta nudi neprevaziđeno zadovoljstvo speleološkog avanturizma. Neke pećine iz ove doline potpuno su neistražene, mahom zbog loših prilaza i slabog interesa institucija. U njima još uvijek uživaju samo najhrabriji i najspremniji. I mi ćemo ih upoznati nekom drugom prilikom.

Prača kroz brojeve

Bosna i Hercegovina, Federacija
Udaljenost od većih gradova: Sarajevo 41 km, Goražde 40 km, Rogatica 34 km, Višegrad 66 km, Zvornik 124 km, Banjaluka 234 km
Površina općine: 87,01 km2
Stanovništvo: (2013): 904 (općina)
Rijeke: Prača, Vinčica, Četonovište
Planine: Jahorina, Romanija, Crni rajski vrh, Klek, Borovac, Vranovina

Savjeti

Ovaj kraj dobrim saobraćajnicama povezan je s većim gradovima u blizini. Idealan je za razvoj ruralnog turizma kroz projekte seoskih domaćinstava. Kraj je savršen za višesatne šetnje obilježenim stazama, kao za ljubitelje lova i ribolova. Ljubitelji brdskog biciklizma ovdje će doći na svoje. Preporuka je da se Prača posjećuje tokom proljetnih, ljetnih i ranojesenskih mjeseci.

Nešto važno smo propustili u ovom gradu? Pišite nam na [email protected]!

Sara - Rođena u prirodi

 • 801
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  801
  Shares

Komentariši