Nikada ne potcjenjujte ljepotu Nevesinja
Panorama Nevesinja, FOTO: Bosnopis

Nikada ne potcjenjujte ljepotu Nevesinja

 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.2K
  Shares

Nevesinje se nikad nije našlo blizu naših puteva i nekako smo ga uvijek zaobilazili – na more se ide kroz Mostar, a u Crnu Goru pa dalje – preko Foče. A u Trebinje putujemo preko Stoca. Do Nevesinja nikad ni da se zaluta.

Pogledajte fotopriču iz Nevesinja

Kad je došlo vrijeme da to promijenimo, ljeto je već bilo na umoru. Dobro smo se pripremili, poranili i zadužili put. Od Sarajeva do Mostara, skretanje prema Blagaju pa onda još jedno – lijevo. Kuli blagajskoj prolazimo iza leđa i za otprilike sat vožnje, stižemo iznad prostranog polja. U malenom uglu smjestilo se mjesto, gradić, o kojem do danas nismo znali ništa. Bilo je to potcjenjivanje zbog kojeg će nam se obrazi još dugo crvenjeti.

Teško ćemo i u najljepšim dijelovima Bosne i Hercegovine pronaći tako bogat kraj: ovdje bismo mogli provesti cijelu sedmicu i da opet ne stignemo obići sve ono čime se Nevesinje može pohvaliti. Svi ti nacionalni spomenici, bogomolje s visokim kupolama, stare zgrade od kamena, uske ulice. A onda oko grada nepregledne visoravni, guste šume oko mističnih planina, poneko jezerce, ćuprije, kladrme i velike nekropole stećaka.

Sara - Rođena u prirodi
Morine, FOTO: Bosnopis
Morine, FOTO: Bosnopis

Naš put je, prema nekom običaju, krenuo od kraja. Zaputili smo se ka Morinama, tom evropskom Tibetu i vjerovatno najljepšoj visoravni na čitavom Balkanu. Put jeste bio prašnjav, ali dobro utaban i bez oštrih krivina. Uspon je trajao kratko, a kada smo stigli, obraze nam iznenadi svjež, surov vjetar hercegovačkih visova. Neki kažu da je regionalni put od Nevesinja do Kalinovika koji vodi preko ove visoravni, najduži makadam u Evropi. A mi smo se, da budemo iskreni, u ovoj zemlji nagledali puno gorih asfaltnih puteva. Ovdje vas barem neće iznenaditi rupe i ostale zamke. Ukratko, put od Nevesinja do Morina je odličan i spreman za obična, gradska vozila.

Ne postoji meteorolog koji nije pao na nevesinjskom ispitu

Zaustavili smo se kod najpoznatije tačke ovog prostranog kraja: nekropole stećaka Svatovsko groblje. Spomenici su razbacani s obje strane. Dobro je što ih ne možete promašiti, a u neka doba, neko je u blizini izgradio maleni šadrvan koji vas od vječnog morinskog vjetra ipak neće sakriti. Njemu ne možete pobjeći pa se ni u ‘’po ljeta’’ na ove visine nemojte zaputiti bez zimske odjeće. Snijeg je ovdje padao i u junu. Ne postoji meteorolog koji nije pao na nevesinjskom ispitu.

Nekropola je dio svake legende ovog kraja. Tu su, prema predanju, nekad davno stradali nekakvi svatovi pa su ovdje i sahranjeni. Pedesetak stećaka razbacanih po krševitoj hercegovačkoj zemlji. Uvijek kada nekropole pronađemo na ovako udaljenim krajevima, iznova shvatimo kako su naši preci dobro birali mjesta za život dok se mi danas nepotrebno borimo za gradske kvadrate.

Od Svatovskog groblja na sve strane vode pješačke staze, a planinari su se potrudili da sve to lijepo zabilježe, iscrtaju i namjernike upute u pravom smjeru. Ko zna koliko bismo na Morinama ostali, da smo ranije na papiru zaokružili ostale nevesinjske ljepote. Tek treba da ih vidimo pa nam je vrijeme dragocijeno. Sunce je skoro na pola neba.

Spuštamo se prema gradu do asfaltnog puta koji Nevesinje povezuje s Gackom. A na ploči s desne strane piše – Krekovi. Tako se zove selo u kojem se nalaze Kalufi, najveća nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini.

Lako ju je pronaći, a s obje strane seoskog puta, poredane su stotine spomenika: malih, velikih, ukrašenih i bez crteža, pravilnih i manje pravilnih oblika, oronulih i dobro očuvanih. Načičkani su po cijeloj šumi pa je mnogima teško prići. Literatura kaže da ih je skoro pet stotina, a koju stotinu metara dalje je još jedna velika nekropola – Rajkov kamen. Do nje vodi šumska staza, a mi ćemo je potražiti drugi put. Pred nama je još puno posla.

Vraćamo se na glavnu cestu, a potom skrećemo u selo Bratač, a potom kroz selo prema putokazima – sve do samog mosta. Zove se Ovčiji brod. Nadvio se nad koritom presušjele Zalomke kao mlađi i manji brat mostarskog ljepotana. Žao nam je što ova rijeka u ljetnim mjesecima ponire. U tom vodenom spektaklu uživat ćemo drugi put. Most je prekrasan, od kamena je i svih ovih godina, a savladao ih je barem četiri stotine, nije mijenjao niti izgled niti namjenu. Samo što ga danas gaze rijetki namjernici jer ljudi su iz ovih krajeva, svoje živote davno izmjestili negdje drugo.

Biti u Nevesinju, a ne posjetiti ovaj most…

Dug je tridesetak metara, a širok nešto više od tri. Ko zna koliko je umornih nogu i kopita prešlo preko ove grube kaldrme. Ko zna kakve su se sudbine ovde počinjale i završavale se i šta je sve ovaj veličanstveni arhitektonski biser zapamtio u svojoj višestoljetnoj povijesti. Pristupne staze obrasle su u vegetaciju i mosta je svake godine sve manje. Ali je i dalje lijep i vrijedan posjete. Više od toga. Da budemo do kraja precizni: biti u Nevesinju, a ne posjetiti ovaj most – pa to je kao da ovdje niste ni bili.

Na putu nazad, primjećujemo još nekropola stećaka. S nekima smo se malo i družili. Cesta nas vodi u grad kroz koji smo već prošli. Zgrade su mahom stare, a kuće lijepe, od kamena. Gradska šetnica je pravi ponos modernog Nevesinja. S obje strane su radnje, kafane i bogomolje. U ovo vrijeme nema mnogo šetača. Poneki, u žurbi i s maskom na licu, projure kao da nas nisu ni primijetili. Neobično za mala mjesta. Na jednoj fasadi je mural posvećen glumcu Nebojši Glogovcu. A mi zastajemo kod sahat kule.

Most Ovčiji brod u selu Bratač, FOTO: Bosnopis
Most Ovčiji brod u selu Bratač, FOTO: Bosnopis

Prvi ju je opisao Evlija Čelebija. Optimisti kažu da je nastarija građevina ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Velika je i lijepa. U blizini su pravoslavna crkva svetog Vaznesenja Hristovog i ostaci porušene, Dugalića džamije. Poslije ćemo posjetiti Čučkovu džamiju bez munare i Carevu na samom izlazu iz čaršije.

U dvorištu pravoslavne crkve ne vidimo nikog. Uživamo u ljepoti impresivne građevine koja je na ovom mjestu od 1886. godine. Rekli bismo da je najznačajniji objekat pravoslavne sakralne arhitekture Nevesinja. Internet hroničari pisat će o ljepoti ikonostasa, a mi ćemo se u to uvjeriti nekom drugom prilikom. Obilazimo nevesinjske džamije i svoju avanturu privodimo kraju. Na putu kao našoj posljednjoj destinaciji – selu Donja Bijenja prolazimo pored katoličke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Katolička crkva Velike Gospe u Nevesinju, FOTO: Bosnopis
Katolička crkva Velike Gospe u Nevesinju, FOTO: Bosnopis

Smještena je u pitomom naselju među redovima kuća. Izgrađena je 1903. godine, a sa zvonikom visokih dvadeset metara dominira panoramom. Neobično lijepo dvorište unutar debele, metalne ograde s nekoliko ulaza. Dokaz bogatstva različitosti. Tri religije i tri bogomolje u tri stotine metara. Tako je to u Bosni i Hercegovini.

Put nas vodi ka Donjoj Bijenji, a tamo nas čeka jedna od najzanimljivijih džamija koje smo upoznali na ovim našim lijepim putovanjima bosanskim i hercegovačkim krajevima. Minaret nas više podsjeća na sahat – kulu. Padine planine Crvanj, ova džamija krasi od 16. stoljeća. Upisala je svoje ime na listu nacionalnih spomenika kao uostalom, i druge džamije s one strane nevesinjskog kraja. Ali to ćemo ipak drugi put.

Na trenutak bismo pomislili da su to švicarske Alpe

U povratku zastajemo kod jezera Alagovac. Fotografišemo i uživamo u muzici njegovih talasa dok se u pozadini naziru kršni hercegovački vrhovi. Na trenutak bismo pomislili da su to švicarske Alpe, a da smo mi na obali nekog slavnog svjetskog zimovališta koje čeka prve pahulje.

Preporučena ruta na putu od Sarajeva do Nevesinja (klik za punu rezoluciju)

Tumarajući nevesinjskim krajem još jednom smo se uvjerili da prava ljepota Bosne i Hercegovine nije u njenim gradovima i ponatim turističkim tačkama premda se ni njima nema ništa prigoviriti. Najveća ljepota je u njenim skrivenim biserima. A mi se nikad nećemo umoriti i još dugo dugo ćemo vam donositi takve priče…

Nevesinje kroz brojeve

Bosna i Hercegovina, Republika Srpska
Udaljenost od većih gradova: Sarajevo 179 km, Banjaluka 277 km, Mostar 39 km, Gacko 51 km,
Površina općine: 887,11 km2
Stanovništvo: (2013): 5.162 (grad ), (12.961 (općina),
Rijeke: Zalomka, Kuseljača,
Planine: Velež, Crvanj
Jezera: Alagovac

Savjeti

Do Nevesinja vodi vijugavi put od Mostara uz mnogo uspona. Čitav kraj obiluje neopisivim pejzažima i mjestima za bavljenje biciklizmom, alpinizmom, ribolovom i avanturizmom svih vrsta. Poseban izazov je posjeta visoravni Morine te biciklističa tura do Kalinovika. Kraj je krcat neprocijenjivim kulturno-historijskim naslijeđem vrijednim svake pažnje i divljenja. Obavezna je posjeta jezeru Alagovac udaljenom tek nekoliko kilometara asfaltnog puta od središta grada. Te most u selu Bratač kao i mnogobrojnim nekropolama stećaka.

Sara - Rođena u prirodi

 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.2K
  Shares

Komentariši