Pale: Svašta vidjeti, svašta naučiti
Glavni gradski trg u centru Pala, FOTO: Bosnopis

Pale: Svašta vidjeti, svašta naučiti

 • 187
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  187
  Shares

Pale su nekada bogatim Sarajlijama nudile trenutke relaksacije i bijeg od gradske gužve, vreline i buke. Danas su mnogo više od toga. Simpatično i živahno mjestašce na manje od pola sata vožnje od centra bosanskohercegovačke prijestolnice. Studentski centar i gradić u koji vrijedi doći.

Pogledajte fotopriču s Pala

Nismo mu prišli s uobičajene, sarajevske strane. Put od Lukavice preko Trebevića je ljepši ako ne žurite i ako svako malo možete zastati i uživati u ljepoti bajkovitog pejzaža.

Prelamaju se magloviti i sunčani trenuci pa imate osjećaj da ste zakoračili u nekakav naučnofantastični spektakl. Samo još da se James Cameron užetom spusti s kakve stijene.

Sara - Rođena u prirodi

Raskrsnica, Jahorina je desno, Pale lijevo. Skrećemo lijevo i prema planu, vozimo do znamenitog ljetnikovca čuvene trgovačke porodice Cekovića. Veličanstvena jednospratnica autentičnog enterijera. Ulazimo. Sa svih strana dugačkog hodnika raspoređene su prostorije. Dnevni boravak preklinje nas da ostanemo što duže. Zamišljam kako je nekada bilo ugodno vrijeme provoditi ovdje, s ovim hastalima i čajnicima.

Cekovića kuća, za početak

Preko puta su spavaonice i radni prostor s poveljama i virmanima. Sve onako kako je bilo prije stotinu i kusur godina kada su Cekovići uživali u raskoši svog povremenog doma. Ostavili su ovoj zemlji neprocjenjivo vrijednu kolekciju predmeta raznih vrsta i namjene. Kao simbol i svjedok vremena i tradicije. Muzej još uvijek nije zvanično otvoren. Ovaj put smo imali sreće. Prošetati, pogledati, uživati.

Kuća je temeljito renovirana i osvježena, FOTO: Bosnopis
Kuća je temeljito renovirana i osvježena, FOTO: Bosnopis

Nekoliko desetaka metara dug je put do Crkve Uspenja presvete Bogorodice. Velebni objekat s potpisom tog krajiškog čudaka – Lazara Drljače. U temeljima jednog od najznačajnijih pravoslavnih objekata ovog kraja potpisao se upravo on, posljednji bogumil. Potom se svojim ćezama niz Bradinu spustio do Konjica, a potom, tražeći vječni dom, zauvijek ostao čuvati dvorište Šantićeve vile na brdu iznad Boračkog jezera. Paljanska crkva bila je njegov prvi i jedini arhitektonski eksperiment. I to kako uspješan! Vrijeme je molitve, pa put nastavljamo bez pogleda na enterijer za koji internet hroničari nemaju ružnu riječ. Više i bolje planiranje sljedeći put.

Živopisna drvena crkva

Ostarjela cesta vodi nas prema narednom jedinstvenom predstavniku sakralne arhitekture ovog kraja. Crkva svetog Josipa Radnika duže od stotinu godina duhovno hrani paljanske katolike. Vješto je iskonstruisana, sve od samog drveta. Preživjela je ratove i sva naša neslaganja mijenjajući se i prilagođavajući uvijek jednako dobro svakom ružnom vremenu. Raskošnu ljepotu njene unutrašnjosti čuva reljef blaženih Drinskih mučenica. Ponekad se u ovim našim putešestvijama desi pogrešan tajming i neka vrata ostanu nam zaključana. Ovaj katanac nam je naročito teško pao. Zamišljamo ovu drvenu ljepotu iznutra i obećavamo da ćemo se vratiti ovim tepihom žutim od maslačaka.

Puni okret i povratak u gradić drugim putem. Upoznavanje glavne gradske šetnice. Tu niče novi pravoslavni hram impresivnih dimenzija. Lijepo popločane i čiste ulice, toliko mladih i nasmijanih ljudi. Poneki šetač s psom. Cvrkut ptica usred čaršije. Pale su za nas veliko osvježenje. Ostali bismo malo ovdje i razgovorili se s ovim ljudima, ali put nas zove. Čeka nas izvor Miljacke i još ponešto.

Crkva svetog Josipa Radnika, FOTO: Bosnopis
Crkva svetog Josipa Radnika, FOTO: Bosnopis

Pitam se koliko Sarajlija je posjetilo ovo prekrasno mjesto od Pala udaljeno desetak minuta vožnje. Jedinstven prizor nastanka jednog od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine. Paljanska Miljacka, u šumi jahorinskog prostranstva, veličanstven vodopad i jedno od najljepših rađanja rijeke koje možete zamisliti. Stazom ugraviranom između mekane zemljice i debelog korijenja drveća, stižemo do omanjeg platoa, u ovo doba godine poplavljenog vodom mlade Miljacke. Kiša nas sprečava da put nastavimo do znamenite Pavlovića gradine na nekih dvadesetak minuta brdskog hoda. Biće prilike. Čeka nas Jahorina.

U ovo doba finiša zimske sezone, staze su puste i prošarane zelenilom. Proljeće stiže sporije. Ovdje najljepše u sunčana majska jutra, možete uživati u magičnom kontrastu proljetnog zelenila i sniježne bjeline. Za ljubitelje skijanja, boljeg mjesta u cijeloj zemlji nema. O jahorinskim liftovima odavno se pročulo daleko od Jahorine. Olimpijska ljepotica u ovo vrijeme uživa u novoj mladosti, a i mi s njom. Ako živite u Bosni i Hercegovini, nemojte dozvoliti da za zimske sezone, barem jednom ne kročite u ovu ljepotu. Topla preporuka kao i za Ravnu planinu, u ovo vrijeme još jedan hit zimskog turizma. S tim da je naš utisak da su bosanske i hercegovačke planine i brda još ljepši ljeti – prošarani svježinom i cvijećem.

Orlovača, za kraj

I poslastica za kraj. Na povratku u Sarajevo, skretanje za Sokolac i tabla na kojoj piše Sumbulovac. Skretanje lijevo i visoke stepenice do jedne od najljepših evropskih pećina. Ljubazni vodiči zlata vrijedni u ovom novom svijetu. Pećinski nakit i usnuli šišmiši koje budi blic fotoparata.

Preporučena ruta na putu od Sarajeva do Pala (klik za punu rezoluciju)

Ugasili smo ga. Ne smeta, i dalje je veličanstveno. Da u ovim dubinama žive muhe, čuli bismo njihov let dok je vodič govorio o drevnim medvjedima glavonjama, otkrićima i prvim ulascima, historiji, geologiji i bogatstvu pećinskog nakita Orlovače. Na desetak stepeni Celzijusa, vrijeme prolazi brzo.

Posjetu završavamo u obližnjem muzeju gledajući detalje koji ovu pećinu čine jednom od najznačajnijih speleoloških bisera Bosne i Hercegovine. Napustili smo Sumbulovac sigurni da ćemo se i ovdje nekad vratiti.

Pale kroz brojeve

Bosna i Hercegovina, Republika Srpska
Udaljenost od većih gradova: Sarajevo 20 km, Mostar 148 km, Banjaluka 219 km, Površina općine: 492.8 km2
Stanovništvo: (2013): 22.282 (općina), 13.883 (grad)
Rijeke: Miljacka, Mokranjska Miljacka, Bistrica
Planine: Jahorina, Trebević, Ozren, Romanija

Savjeti

Palama je moguće prići s nekoliko strana, a najčešće im se stiže iz pravca Sarajeva. Preporučujemo povratak planinskim putem do Lukavice zbog prekrasnog pejzaža koji ovu saobraćajnicu okružuje. Savjetujemo vam da Jahorinu ili Ravnu planinu posjetite ukoliko ste ljubitelj skijanja, a padine su idealne za višesatne ljetne šetnje. Za ljubitelje speleologije, kraj je iznimno atraktivan. Osim najpoznatije pećine Orlovača koju smo i sami obišli, postoji još nekoliko zanimljivih lokacija ovog tipa kao što su Novakova pećina ili pećina na izvoru Mokranjske Miljacke.

Sara - Rođena u prirodi

 • 187
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  187
  Shares

Komentariši